15.000 inženjera od premijera Plenkovića traži povlačenje štetnih izmjena dvaju zakona u sektoru graditeljstva!

15.000 inženjera od premijera Plenkovića traži povlačenje štetnih izmjena dvaju zakona u sektoru graditeljstva!

Četiri inženjerske komore poslale su četvrto otvoreno pismo Predsjedniku Vlade. U pismu Komore traže hitan sastanak s Premijerom i povlačenje štetnih izmjena dvaju zakona u sektoru graditeljstva!


Naime, 15.000 inženjera u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zatražilo je da iz procedure povuče štetne prijedloge dva zakona ministra Štromara odnosno prijedloge Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, jer će ovi zakoni imati iznimno štetne posljedice za sigurnost gradnje u Republici Hrvatskoj. Zakoni bi, naime, uskoro trebali krenuti u drugo čitanje u Saboru, a njima se predviđa smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih inženjera građenja i/ili radova, što bi za posljedicu moglo imati smanjenje sigurnosti gradnje, uz posve izvjesno povećanje troškova, umjesto najavljenog smanjenja.

Oduzimanje stečenog statusa inženjerima

Predložene zakonske izmjene predviđaju oduzimanje stečenog statusa ovlaštenim inženjerima, a gradilišta svih budućih škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova ili zračnih luka u zemlji moći će voditi prvostupnici inženjeri građevine koji imaju tek dvije godine radnog iskustva. Sami inženjeri ovakve izmjene smatraju ne samo nepotrebnima, već i štetnima, dok se dereguliranjem profesije voditelja građenja i/ili radova, značajno narušava dignitet graditeljske struke i njihov profesionalni status. Očekuju stoga da predstavnike strukovnih komora žurno primi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kako bi ga i osobno informirali o nedostacima i nelogičnostima postojećih prijedloga zakona.

Inženjerske komore upozorile su premijera i kako je jedan od ključnih kreatora predloženih zakonskih izmjena, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir koji je, prema pisanju medija, čak sedam puta prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, u mogućem sukobu interesa te ističu kako će predložene izmjene srozati Hrvatsku na Doing Business ljestvici u sektoru graditeljstva, i to u dijelu koji se tiče kvalitete gradnje, jedinom u kojem je u posljednje četiri godine ostvareno značajno poboljšanje.

Ministarstvo iznosi netočne podatke

U proceduri donošenja spomenutih prijedloga zakona
, predlagač, MGIPU, propustilo je valjano obrazložiti motive za izmjene zakona te je izbjegavalo dijalog i savjetovanje sa stručnom javnosti, istovremeno iznijevši cijeli niz netočnih argumenata i podataka kojima pokušava opravdati izmjene regulative. Štoviše, predložene zakonske izmjene je uoči prvog čitanja odbio prihvatiti i matični saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, čiji su članovi istaknuli niz negativnih dalekosežnih posljedica za graditeljski sektor i samu struku, a rezultat će biti i novi nameti i opterećenja za Državni proračun.

Iako se Ministarstvo u obrani prijedloga zakona pozivalo na institucije Europske unije, važno je znati kako one nemaju ovlasti regulirati niti deregulirati profesije u pojedinoj zemlji članici. Tako Europska komisija od Republike Hrvatske ne zahtijeva ni deregulaciju profesije ovlaštenog voditelja građenja i/ili radova, kao što navodi Ministarstvo. Budući da se radi o profesijama koje izravno utječu na sigurnost i zdravlje ljudi, u pitanju je zaštita nacionalnih javnih interesa o kojima odlučuju isključivo zemlje članice!

Medijske objave priopćenja naše Komore možete pročitati na sljedećim linkovima:

Ukoliko ne želite da ovaj e-newsletter stiže na vašu e-mail adresu, molimo vas da se odjavite.