Vlada RH ignorirajući struku ignorira sigurnost gradnje i građana

Vlada RH ignorirajući struku ignorira sigurnost gradnje i građana

Drage kolegice i kolege,

već godinu dana traju napori četiri inženjerske komore (HKIG, HKA, HKIS, HKIE) za zadržavanje postojeće sigurnosti i kvalitete gradnje, za zaštitu prava naših članova - voditelja građenja/radova i za zaštitu javnog interesa. Ministarstvo graditeljstva je u listopadu prošle godine pokrenulo za struku štetne izmjene dvaju zakona čija posljedica će biti degradiranje sadašnjeg statusa ovlaštenih voditelja građenja kao i dovođenje u pitanje postignute sigurnosti gradnje.

Način na koji je Ministarstvo vodilo proces pripreme ovih zakona u cijelosti je zanemario činjenice koje je iznosila inženjerska struka. Naime, Ministarstvo je odbilo svaki argument koji smo u ime struke, članova i komora iznosili na nekoliko sastanaka u Ministarstvu. Također Ministarstvo nije prihvatilo niti jednu našu primjedbu u e-savjetovanju. Ovaj proces pripreme zakona je vodio državni tajnik Željko Uhlir, a njime je poništen smisao javne rasprave - prihvaćanje argumenata i poboljšavanje teksta nekog zakona. Pri tome je državni tajnik Uhlir ove loše zakone u javnosti, pa i u Hrvatskom saboru, branio nizom netočnosti.

Naše četiri komore uputile su nekoliko dopisa kako ministru Predragu Štromaru, tako i premijeru Plenkoviću, u kojima smo isticali nužnost osiguranja kvalitete građenja u Hrvatskoj. U nekoliko otvorenih pisama ovoj dvojici političara upozoravali smo da će posljedice ovih zakona biti da nedovoljno stručni (bez VSS-a!) i iskusni inženjeri upravljaju i najvećim građevinskim projektima, poput npr. Pelješkog mosta ili zagrebačkog Rotora.

Vaši stavovi o ovom problemu jasni su iz ankete članova koju smo proveli, a u kojoj je 92 % vas reklo kako podržavate napore koje ulažemo u rješavanje statusa ovlaštenih voditelja građenja/radova. Jasan stav ste iskazali i kada je 2.000 članova potpisalo peticiju za ostanak u komorskom članstvu. Podršku našim zahtjevima dali su i HUP, sindikati u graditeljstvu i velike građevinske tvrtke. Na kongresu u Opatiji omogućili smo da državni tajnih Uhlir i drugi dužnosnici Ministarstva, na okruglom stolu, direktno čuju reakcije i primjedbe članova osobno.

Velikim angažmanom i približavanjem ove složene teme javnosti i medijima, uspjeli smo skrenuti pozornost medija, a onda i javnost, na važnost ove teme i moguće opasne posljedice po sigurnost gradnje. Politika se oglušila na baš svaki argument koji je dolazio iz redova naših stručnjaka.

Vlada je, ignorirajući štetne posljedice ovih zakona po sigurnost gradnje i samih građana, odbacila sve primjedbe struke i naših komora i prošli tjedan poslala ova dva zakona u drugo čitanje u Sabor. Važnost ove složene teme nastojali smo na nizu sastanaka približili brojnim zastupnicima u Hrvatskom saboru, u čijim rukama će sljedeći tjedan u drugom čitanju biti odluka o sigurnosti gradnje i građana Republike Hrvatske.

Ako saborska većina, usprkos svih objašnjenja i apela struke i komora, ignorira argumente i izglasa ova dva štetna zakona koja ukidaju komorsko članstvo voditeljima građenja, Hrvatska komora inženjera građevinarstva spremna je poduzeti daljnji korak - podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih zakona.

Ukoliko ne želite da ovaj e-newsletter stiže na vašu e-mail adresu, molimo vas da se odjavite.