Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

HKIG seminari

Arhiva seminara 2023.

Webinar: Edukativni modul - Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada

23. ožujka 2023.

Hrvatska komora inženjera građevinarstva organizira webinar Edukativni modul: Zelena gradnja kroz suvremeni pristup gradnji, rekonstrukciji i obnovi zgrada, 23.03.2023. godine s početkom u 15,30 sati.

Edukativni modul usmjeren je na zelenu gradnju u kontekstu projektiranja pojedinačnih zgrada kao i planiranja gradova. Zgrada i mjesto - kvart, naselje ili grad u cjelini, počinje na papiru, a neke zgrade i mjesta ostaju samo takva. Smjernice mogućeg budućeg oblikovanja stvaraju se znanjem i osobnim senzibilitetom protagonista svih struka uključenih u proces gradnje.

Zanimanje za zelene projekte nedvojbeno raste, a izvedeni radovi postaju zanimljivi stručnoj i široj, korisničkoj populaciji. Jedan od modela promoviranja mjesta kakva su mogla biti, i kakva još mogu postati su prezentacije i edukacije, koje pokazuju potencijal zelene gradnje i posredno energetske učinkovitosti u socio-ekonomskom i društvenom angažiranju i transformaciji na različite načine.

Tu je i utjecaj na klimu i okoliš kroz nove načine upravljanja zelenim projektima. U sklopu modula polaznicima de biti predstavljeni ključni parametri o različitim održivim rješenjima i rezultati mjerenih ušteda u potrošnji energije te stavovi i ponašanja kućanstava u vezi s energetskom obnovom zgrada, sve u kontekstu očuvanja zdravlja korisnika i udobnosti korištenja prostora.

Modul će u četvrtak 23.03.2023. ponuditi slijedeće teme:

23.03.2023.
Vrijeme Naslov
15,30 - 16,15

izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, dipl. ing. arh., Planirati zeleno i održivo

Prezentacija vrijednih urbanističkih projekata, kao i oblikovanja pojedinačnih zgrada, postaje poticaj za novi, suvremeni pristup na tragu već prisutnih, evidentno prihvaćenih i dobro integriranih zelenih zgrada i izgrađenog prostora. Stoga uvid u zelenu graditeljsku scenu potiče aktiviranje šire valorizacije i prepoznavanja mjesta zelenog i održivog u društvu. Zelena gradnja ne podrazumijeva samo korištenje novih materijala i drugačiju projektantsku praksu, već pretpostavlja i određenu kulturu života koja uključuje održivost - zeleno u svim segmentima gradnje, uz pitanje imaju li takvi projekti, ili bi mogli imati utjecaj na razvoj urbaniteta? Aktualna ekonomska kriza, kao i ograničenost i opasnost modela neprekidnog rasta jasno postavlja zeleno na listu prioriteta održivosti.

16,15 - 16,20 5 min pauza
16,20 - 17,05

izv. prof. dr. sc. Bojan Milovanović, dipl. ing. građ., Energetska obnova zgrada - kako ostvariti bolju kvalitetu zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima (IAQ) odnosi se na kvalitetu zraka unutar i oko zgrada, posebno ako se odnosi na zdravlje i udobnost stanara zgrade. Razumijevanje i kontroliranje uobičajenih zagađivača u zatvorenom prostoru može pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema u zatvorenom prostoru. Predavanje će prikazati norme i kriterije koji se odnose na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, kao i razloge zašto projekti energetske obnove zgrada rezultiraju vrlo često problemima s rastom gljivica i plijesni u zgradama u kojima isto ranije nije bio problem kroz rezultate istraživanja u razdoblju od jedne godine na 50 višestambenih zgrada. Također, prikazati će se i rezultati mjerenih ušteda u potrošnji energije te stavovi i ponašanja kućanstava u vezi s energetskom obnovom zgrada.

17,05 - 17,15 10 min pauza
17,15 - 18,00

doc. dr. sc. Iva Rechner Dika, Krajobraz i održiva gradnja

Tema uklapanja krajobraznog oblikovanja na atraktivan i suvremen način kroz izazov poboljšanja održivosti gradova i naselja prikazati će se kroz upoznavanje sa zakonodavnim okvirom i strategijama Europske unije kojima se potiče gradnja održivih krajobraza kao neizostavnog dijela cjelovitog održivog razvoja društva. Naglasak je na suvremenim principima i metodama održive gradnje primjenjivim u krajobrazu i to u urbanim (pretežito građenim) i (polu)prirodnim (pretežito zelenim) krajobrazima. Urbanizirana područja mogu se revitalizirati unošenjem zelenih i održivih otoka za ublažavanje štetnih učinaka preizgrađenosti. Njihova implementacija u različitim mjerilima unaprjeđuje otvorene prostore, a time istovremeno ima pozitivan utjecaj i na kvalitetu života svih korisnika.

Pitanja molimo postaviti pisanim putem i na ista će biti naknadno odgovoreno uz postavljanje prezentacija.

Prijava:

Prijava sudionika putem Internet stranice: https://prijava.hkig.hr

Stručno usavršavanje:

Sudionici webinara ostvaruju pravo na 3 akademska sata u okviru stručnog usavršavanja za obveznike.

Kotizacija:

Nema kotizacije

Ostale vijesti 2023.