Prijavite se na korisničke stranice:
Zaboravili ste lozinku?
Dobrodošao, {ime}
ČLANOVI: Pretraži
Prijava
Registracija
LOKACIJA i KONTAKTI
/ HR

Pristupačnost

Disleksija
Kontrast
Poveznice
Razmak teksta
Pokazivač

Spremi postavke

Poništi izmjene

Stručna izdanja Komore

Smjernice za hidrološko nazivlje, oznake i jedinice

Smjernice za hidrološko nazivlje, oznake i jedinice

Svjesni smo da su izazovi održivoga korištenja voda usko povezani s interpretacijom rezultata hidroloških analiza i istraživanja, u čemu jednoznačni nazivi i oznake hidroloških veličina i parametara imaju važnu ulogu. U postojećim publikacijama može se uočiti da postoje određene preporuke za hidrološke analize i proračune, a posebno su detaljne za proračune velikih voda. Nedostajanje publikacija koje na jednome mjestu objedinjuju preporuke za nazive, oznake i definicije iz različitih područja hidrologije rezultiralo je širokim rasponom korištenih, pa i neprimjerenih postupaka, a čime se povećava potencijal za pogrešne interpretacije rezultata.

U Programu Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) prvi put definirane su objedinjene tehničke smjernice za nazivlje i metode hidroloških postupaka koji se najčešće primjenjuju u hidrološkoj praksi.

Program tehničkih smjernica u hidrologiji sastoji se od triju dijelova:

  1. Smjernice za hidrološko nazivlje, oznake i jedinice
  2. Smjernice za proračun vjerojatnosti velikih voda na izučenim slivovima
  3. Smjernice za proračun vjerojatnosti velikih voda na neizučenim slivovima

Ovdje predstavljamo prvi, A. dio Smjernica, koje u pet međusobno povezanih poglavlja prikazuju nazive, oznake i opise glavnih pojmova i veličina iz svih područja hidrologije. Smjernice su namijenjene svim sudionicima uključenima u upravljanje vodama i u izradu hidroloških proračuna kao i nastavnicima, studentima i znanstvenicima uključenima u proučavanje različitih hidroloških fenomena.

Predstavljanjem ovog programa očekujemo uključivanje šire stručne javnosti i dionika s ciljem unaprjeđenja i nadopuna ovih Smjernica, a molimo da sve svoje primjedbe i komentare pošaljete ne email: hidro.info@hkig.hr. U poruci molimo naznačiti prijedlog i obrazloženje za izmjenu ili dopunu te na koju verziju dokumenta se one odnose.

Zadnje verzije Smjernica dostupne su na mrežnim stranicama HKIG.

Download centar

Preuzimanje dokumenata:

Smjernice[ PDF: 2,90 MB ]